فهرست مطالب

فصلنامه زن و جامعه
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فریبا تابع بردبار، معصومه اسماعیلی، الناز پیمان* صفحات 1-16

    با توجه به شیوع اختلال خوردن در بین نوجوانان، مشخص کردن فاکتورهای قابل تعدیل که سبب ایجاد رفتار سالم خوردن می گردد، می تواند مسئله ای مهم باشد. هدف اصلی در پژوهش حاضر بررسی عملکرد حافظه گذشته نگر و آینده نگر و نقش بی نظمی هیجانی در بین دختران نوجوان دچار بی اشتهایی روانی، اضافه وزن و وزن عادی بود. طرحپژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دختر 13-18 ساله مقطع متوسطه شهر شیراز بود که با روش خوشه ای یک ناحیه به طور تصادفی انتخاب شد سپس با انتخاب 4 دبیرستان و از هر مقطع یک کلاس در مرحله بعدی، نمونه ای به تعداد 50 نفر که وضعیت نامطلوبی (نمرات بالا و پایین) در پرسشنامه نگرش به تغذیه داشتند انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر اسمیت و همکاران (2000) و پرسشنامه استاندارد نگرش به تغذیه کارنر و همکاران (1979) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) بهره گرفته شد. با استفاده از نرم افزار SPSS20و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی تفاوت میانگین ها بررسی شد. یافته های پژوهش نشان داد میانگین عملکرد حافظه گذشته نگر در گروه عادی اختلاف معنی داری با گروه اضافه وزن و بی اشتهایی روانی دارد(P<./001). همچنین بین گروه ها در عملکرد حافظه آینده نگر و بی نظمی هیجانی اختلاف معنی داری دیده شد(P<./001). در مجموع گروه های اضافه وزن و بی اشتهایی روانی در شاخص های عملکرد حافظه آینده نگر، گذشته نگر و بی نظمی هیجانی نسبت به گروه عادی تفاوت معناداری داشتند از این میان گروه اضافه وزن در کلیه متغیرها وضعیت بدتری داشتند (P<./001). بنابراین توجه به این مسایل در آسیب شناسی اختلالات خوردن، می تواند نقش بسزای داشته باشد.

    کلیدواژگان: حافظه گذشته نگر، حافظه آینده نگر، بی نظمی هیجانی، بی اشتهایی روانی، اضافه وزن
  • سهیلا استادعباسی، سحر صفرزاده* صفحات 17-28
    مقدمه

    نهاد خانواده محل رشد و شکل گیری شخصیت انسان است و در طول زندگی انسان تاثیر ماندگاری دارد، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت خانواده اصلی و ذهن آگاهی با رفتارهای فداکارانه، ادراک انصاف و تعهدزناشویی در دانشجویان زن متاهل شهر اهواز بود.

    روش شناسی

    جامعه آماری این تحقیق، کلیه دانشجویان زن متاهل شهر اهواز در سال تحصیلی 98-1397 بود و نمونه شامل 320 نفر از دانشجویان زن متاهل بودند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه های استاندارد بود که روایی و پایایی آن ها تایید شد. پایایی پرسشنامه ها بر اساس آلفای کرونباخ برای سلامت خانواده اصلی93/0، ذهن آگاهی 89/0، رفتارهای فداکارانه 94/0، ادراک انصاف 70/0، تعهد زناشویی 85/0 به دست آمد. روش تحقیق از نوع هبستگی کانونی است و نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سلامت خانواده اصلی با رفتارهای فداکارانه و تعهد زناشویی رابطه معنی دار وجود دارد و با ادراک انصاف رابطه معنی دار مشاهده نشد. بین ذهن آگاهی با رفتارهای فداکارانه و تعهد زناشویی رابطه معنی دار وجود دارد و با ادراک انصاف رابطه معنی دار مشاهده نشد. همچنین مشخص شد در مجموعه اول سلامت خانواده اصلی قویا با متغیر کانونی اول مرتبط است (991/0). بنابراین به نظر می رسد که متغیر کانونی اول بیشتر نشان دهنده سلامت خانواده اصلی است. در مجموعه دوم رفتارهای فداکارانه بالاترین همبستگی را با متغیر کانونی اول دارا است (663/0).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت فردی که سلامت خانواده اصلی بیشتری دارد، رفتارهای فداکارانه بیشتری نیز خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سلامت خانواده، ذهن آگاهی، فداکاری، انصاف، تعهد
  • زهرا عبدالهی، یارمحمد قاسمی، نیر پیراهری*، خلیل میرزایی صفحات 29-52

    طی چند دهه اخیر، نهاد خانواده متاثر از فرایند مدرنیته، تغییر و تحولاتی ژرف را در دو سطح عینی-ساختاری و ذهنی-تجربه کرده است. از این رو، هدف این پژوهش مطالعه مکانیسم و دینامیسم ارزش های خانواده در شهر ایلام می باشد. روش مورد استفاده، روش تحقیق ترکیبی متوالی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش زوجین دو دهه (1365-1375 و 1385-1395) ساکن شهر ایلام که براساس روش نمونه گیری هدفمند (بخش کیفی) و تصادفی(بخش کمی) اطلاعات مورد نیاز از آن جمع آوری گردید. در بخش اکتشافی(کیفی) تحقیق تعداد 110 مفهوم، 23 مقوله جزء و 27 مقوله عمده استخراج گردید و مقوله هسته ای که به مثابه کشف تیوری است با عنوان خانواده مدرن و شکننده معرفی گردید. نتایج بررسی نشان می دهند که تحول ارزش های خانواده میان دو نسل درحوزه شیوه همسرگزینی، سبک زندگی، سنت های خانوادگی، فرزند محوری مشهود می باشد. در نتیجه خانواده؛ به سمت خانواده مدرن و شکننده در حرکت است. یافته های بخش کمی ضمن تایید نتایج بخش کیفی، بیان گر آن است که ارزش های خانواده در چند دهه اخیر در ایلام تحت تاثیر فرایند مدرنیته و پیامدهای آن قرار گرفته و طی فرایند دگردیسی ارزش ها با محوریت کمرنگ شدن سنت ها اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: ارزش های خانواده، تغییرات، مدرنیته، سنت ها، روش ترکیبی
  • بیژن خواجه نوری، علی شریفی* صفحات 53-74

    امروزه زنان از نظر جمعیتی تقریبا نیمی از جریان های مهاجرتی را در سطح بین المللی تشکیل می دهند. این هم وزنی مهاجرت های مردان و زنان، یکی از مهم ترین تحولات مهاجرتی اخیر بوده است که از دهه ی 1970 میلادی توجه محققان حوزه مهاجرت را به خود جلب کرده است. مطالعه حاضر به بررسی روندها، انواع، و ویژگی های مهاجرت های بین المللی زنان، مطابق با آخرین آمارها و گزارش های سازمان های جهانی پرداخته است. نتایج مطالعه نشان داد که این روند را می توان در بسترهای جهانی شدن و جنسیت مورد مداقه قرارد داد؛ به ویژه جهانی شدن تقاضا برای نیروی کار زنانه ی ارزان و فرمان بر را به طور چشمگیری افزایش داده است. زنان ممکن است آزادانه و یا به اجبار دست به مهاجرت بزنند. همچنین برای زنان، مهاجرت می تواند به انگیزه ی رهایی از تبعیض ها و هنجارهای جنسیتی منقاد کننده ی زنان باشد. امکان ایجاد فرصت های برابر برای زنان در جابجایی های بین المللی و کسب فرصت های اقتصادی و اجتماعی مقتضی به دور از کلیشه های جنسیتی را می توان به عنوان مصداقی از سطوح توسعه در نظر آورد؛ گرچه زنان در این فرایند ممکن است با چالش هایی نیز مواجه شوند. از یکسو تقسیم جنسیتی کار در اقتصاد جهانی و از سوی دیگر کلیشه های جنسیتی، منافع مهاجرتی زنان را به نسبت مردان بیشتر در معرض خطر قرار می دهند. مهاجران زن غیر قانونی و همچنین زنان مهاجر غیر ماهر، بیشتر در معرض چنین مخاطراتی قرار دارند.

    کلیدواژگان: زنان، مهاجرت بین المللی، جهانی شدن، جنسیت
  • مهدی گلدانی*، لیلا سادات زعفرانچی صفحات 75-90
    هدف

    اقتصاد جدید خانوار (NHE) با پایه گذاری ادبیات اولیه توسط سامویلسون (1956) و گسترش آن توسط بکر (1973) شناخته می شود. وجود ارتباطات اثبات شده فی مابین تصمیم به تاهل با متغیرهای استراتژیکی از جمله نرخ ازدواج ، زاد و ولد، سن ازدواج و نرخ طلاق ، بی گمان اهمیت شناسایی رفتار تمایل به تاهل را به جهت اثرگذاری بر مقولات مهم اجتماعی دیگر روشن می کند. مطالعه حاضر ضمن معرفی شاخص تمایل به تاهل به عنوان مولفه ی تبیین کننده از وضعیت تشکیل و انحلال خانواده در تلاش جهت بررسی عوامل اقتصاد کلان موثر بر این شاخص است.

    روش

    جهت برآورد الگوی تحقیق از روش ARDL استفاده شده و ضمن آزمونهای مرتبط نتایج در دو بازه کوتاهمدت و بلندمدت ارایه شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهدکه رشدتولید ناخالص داخلی د کوتاه مدت وبلند مدت ب تمایل به تاهل دارای اثرمثبت ومعنادار است وبنابراین در دوران رونق اقتصادی با افزایش سطح درآمدهای خانوار، تمایل آنها به حفظ رابطه مشترک بیشتر میگردد. درکوتاه و بلند مدت متغیر ضریب جینی ونابرابری توزیع درآمد ب تمایل به تاهل اثر منفی و معنادار دارد. نتایج نشان می دهد نرخ بیکاری و نرخ تورم حداقل در کوتاه مدت اثر مثبت و معنی دار بر شاخص تمایل به تاهل داردکه می تواند ازکاهش طلاق به جهت صرفه های به مقیاس زندگی مشترک، افزایش ازدواج به جهت تسهیم درهزینه ها وجلوگیری ازتحمیل هزینه های انجام طلاق منتج گردد. با افزایش سرمایه انسانی، تصمیم به تاهل به جهت تاثیر بر چانه زنی افراد تحت تاثیر قرار گرفته و تمایل به تاهل بطور معناداری کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: اقتصاد خانواده، نرخ ازدواج، نرخ طلاق، شاخص تمایل به تاهل، ARDL
  • محمود علمی*، صفیه حسینی بهنام صفحات 91-104

    این تحقیق به بررسی رابطه بین میزان فعالیت های ورزشی - بدن سازی با مدیریت بدن در بانوان شهر تبریز می پردازد . مدیریت بدن به معنای دستکاری در صورت ظاهری بدن است . روش تحقیق ، توصیفی - پیمایشی بود . جامعه آماری ، بانوان شرکت کننده در فعالیت های ورزشی - بدن سازی در شهر تبریز به تعداد 1486 نفر بودند . بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 205 نفر انتخاب شد . روش نمونه گیری ، نمونه گیری احتمالی خوشه ای بود . برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید . نتایج بدست آمده نشان داد که بین میزان فعالیت های ورزشی - بدن سازی با میزان مدیریت بدن و مولفه های کنترل وزن و بهداشتی در بانوان تبریز بترتیب با ضریب همبستگی پیرسون 47/0 و 52/0 و سطح معنی داری 001/0 رابطه مثبت معنی داری وجود دارد . بین میزان فعالیت های ورزشی با میزان مولفه های جراحی ، آرایشی مدیریت بدن ، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات آنها تفاوت یا رابطه معنی داری وجود نداشت . بین سن بانوان تبریز با میزان مدیریت بدن با ضریب همبستگی پیرسون 16/0- و سطح معنی داری 021/0 رابطه معکوس معنی داری وجود داشت . میزان مدیریت بدن در بین بانوان شاغل بطور معنی داری بیشتر از بانوان غیرشاغل بود ، این میانگین در بانوان شاغل 17/67 و در بانوان غیرشاغل 31/63 و سطح معنی داری 019/0 بود . بنابراین زنان با استفاده از فعالیت های ورزشی می توانند بر بدن خود مدیریت نموده و با کنترل و میزان فعالیت، نتیجه مورد نظر را کسب نمایند .

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، فعالیت های ورزشی- بدن سازی، بانوان
  • فاطمه گرجین پور، مجید برزگر* صفحات 105-118

    پژوهش حاضر با هدف تبیین اثربخشی آموزش خودکارآمدی بر تنظیم شناختی هیجان و استرس تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر شیراز در سال تحصیلی 98-99 بودند. از بین جامعه آماری 30 نفر(15نفر گروه آزمایش و15نفر گروه کنترل) از دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و استرس تحصیلی انگ وهوان(2006) استفاده گردید. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای، آموزش خودکارآمدی به شیوه گروهی دیدند. آموزش خودکارآمدی به صورت معناداری باعث افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان(تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی)(p<0.01) و کاهش استرس تحصیلی(انتظارات خود- انتظارات والدین- معلمان) دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شد(p<0.01). برنامه آموزش خودکارآمدی می تواند جزء برنامه های مداخلاتی در سطوح گروه های هدف و جمعیت عمومی مراکز مشاوره ی مدارس در نظر گرفته شود و از طریق افزایش راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان و کاهش استرس تحصیلی دانش آموزان به افزایش بهره وری محیط آموزشی کمک کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تنظیم شناختی هیجان، استرس تحصیلی، دانش آموزان
  • اصغر میرفردی*، مینا صفرپور صفحات 119-134

    آرایش و زیبایی پدیده ای است که امروزه در جوامع به آن اهمیت زیادی داده می شود. گسترش الگوهای نوین آرایشی و گرایش هر چه بیشتر زنان و دختران جوان به سمت استفاده از این لوازم و الگوها از مسایلی است که قابل تامل و بررسی می-باشد. بر این اساس، این پژوهش به بررسی دلایل گرایش دانشجویان دختر به لوازم و الگوهای آرایشی پرداخته است. پژوهش حاضر، از نوع کاربردی است. در این پژوهش، برای پاسخ گویی به سوال های پژوهشی از رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک استفاده شد. مشارکت کنندگان در این مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه دولتی یاسوج در سال تحصیلی96-1395 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 30 نفر از آنان مصاحبه کیفی صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش مقوله بندی صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد مهمترین دلایل گرایش دانشجویان به لوازم و الگوهای آرایشی، در قالب مقوله های بدست آمده شامل «نگرش و هویت جنسیتی»، «کارکرد مدگرایانه وسایل ارتباط جمعی»، «مرجع بودن و نفوذ اجتماعی گروه همسالان» ، «دغدغه درونی» و «دوگانه ظاهرگرایی و اخلاق مداری مردان» بودند.

    کلیدواژگان: آرایش، سبک زندگی، مصرف گرایی، زیبایی، مدیریت بدن
  • ربابه پورجبلی*، ژیلا معصومی صفحات 135-149

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر مهم ترین مولفه های تاثیر گذار بر درک از خود و مدیریت بدن در بین زنان شهر زنجان می باشد. این پژوهش از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را زنان مراجعه کننده به کلینیک های زیبایی، آرایشگاه ها و باشگاه های ورزشی تشکیل داده اند. در این پژوهش 266 نفر از زنان 15 تا 55 ساله بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برای متغیرهای جایگاه جایگاه بدن به عنوان سرمایه اجتماعی بدن بعنوان نقاب بر مدیریت بدن، میزان ساعات استفاده از شبکه های اجتماعی بر مدیریت بدن، خود شی انگاری و درک از خود به عنوان متغیرهای مستقل و پرسشنامه استاندارد (MBSRQ) برای مدیریت بدن گرد آوری شده است و با استفاده از نرم افزار SPSS23 روش های آماری توصیفی و استنباطی (رگرسیون چندگانه) تحلیل گردیده است. یافته های حاصل از رگرسیون چند گانه نشان داد که متغیرهای هاله پوشی (P<0/001)، درک از خود (P<0/001)، بدن به عنوان سرمایه اجتماعی (P<0/001) بر مدیریت بدن بیشترین تاثیر معنی دار را داشته و پس از آنها متغیر های خود شی انگاری (P<0/669) و متغیر میزان ساعت استفاده از شبکه های اجتماعی (P<0/546) تاثیر معنی داری بر متغیر مدیریت بدن نداشتند. نتایج پژوهش نشان داد متغیر های هاله پوشی ، درک از خود و بدن به عنوان سرمایه اجتماعی بر روی مدیریت بدن تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، درک از خود، خود شی انگاری، بدن به عنوان سرمایه اجتماعی
  • المیرا هلالی، مهسا شعله*، محمدرضا بذرگر، مریم روستا صفحات 151-170

    قرارگاه های رفتاری، به عنوان عرصه های حضورپذیر زندگی شهری، می تواند نقش مهمی در تجربه حیات مدنی گروه های خاص استفاده کننده ازجمله زنان ایفا کند. این پژوهش در پی بررسی عوامل و مولفه های موثر بر حضور زنان با تاکید بر «ادراک محیط» در قرارگاه های رفتاری است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحقیق آن توصیفی - تحلیلی است. پس از تدوین چارچوب نظری به کمک مرور پژوهش های پیشین، به روش «پیمایش کمی» و به کمک پرسشنامه و با استفاده از طیف لیکرت به آزمون شاخص های حاصل پرداخته شده است. نمونه موردی، محله گلدشت معالی آباد است و به منظور پیمایش وضعیت حضور زنان در قرارگاه های رفتاری این محله و عوامل موثر بر آن، 376 پرسشنامه در میان زنان حاضر در فضاهای محله، توزیع و جمع آوری شده است. داده ها در محیط نرم افزار SPSS و به کمک آزمون های فریدمن، همبستگی و رگرسیون تحلیل شد. یافته ها نشان می دهد که مطلوبیت قرارگاه رفتاری و ادراک مطلوب محیط شهری بر حضور زنان در فضای شهری تاثیری معنادار داشته و میان مطلوبیت قرارگاه رفتاری و ادراک محیط همبستگی معناداری با شدت قوی وجود دارد.

    کلیدواژگان: قرارگاه رفتاری، ادراک محیطی، حضور پذیری، زنان
  • مریم طالبی* صفحات 171-184

    دوران بارداری و ایام پس از زایمان، از حساس ترین دوران زندگی زنان محسوب می شود. این دوران به همان اندازه که از نظر جسمانی مورد توجه قرار می گیرد، از نظر روانی و اجتماعی نیز حایز اهمیت است اختلالات خواب و افسردگی از شکایات شایع دوران بارداری است. این اختلالات که در نتیجه تغییرات فیزیولوژیکی و هورمونی در حاملگی رخ می دهند از علل متفاوتی برخوردارند و می تواند زمینه ساز بسیاری از اختلالات حین بارداری باشد. هدف از انجام این پژوهش تبیین نقش نشخوار شبانه و ذهن آگاهی در پیش بینی افسردگی و بی خوابی است. جامعه شامل زنان مراجعه کننده به کلینیک های زنان و زایمان شهر تهران بود که 136نفر از آنان به صورت در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های شدت بیخوابی، افسردگی ادینبورگ، برانگیختگی پیش از خواب و مقیاس تجدید نظر شده شناختی-عاطفی ذهن آگاهی استفاده شد. داده ها به روش رگرسیون، توسط نرم افزار SPSS 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بین بیخوابی و برانگیختگی قبل از خواب با افسردگی در زنان باردار رابطه مثبت وجود داشت. همچنین نشخوار شبانه رابطه مثبتی با هر دو متغیر افسردگی دوران بارداری و بیخوابی و ذهن آگاهی رابطه منفی با افسردگی دوران بارداری و بیخوابی دارد.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که با کاهش فرایندهای فکری نشخوارگونه میزان افسردگی کاهش می یابد، و مداخله های ذهن آگاهانه در خصوص بیخوابی و افسردگی، باعث بهبود و تنظیم استرس و حالات روانی در دوران پیش از زایمان می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، بارداری، بیخوابی، نشخوار شبانه، ذهن آگاهی
  • نرگس صمدپور*، نجمه شهامت صفحات 185-204

    افزایش کارایی یکی از اهداف مهم سازانها به شمار می آید.سرمایه اجتماعی یکی از عوامل تاثیر گذار بر کارایی می باشد .اما نتایج برخی از مطالعات نشان داده است که سرمایه اجتماعی در زنان و مردان می تواند متفاوت باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تفاوت جنسیتی در ارتباط با عوامل موثر بر کارایی با تاکید بر سرمایه اجتماعی، در سازمان تامین اجتماعی شهر شیراز می باشد.مواد و روش ها: جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان رسمی سازمان تامین اجتماعی در شهر شیراز و تعداد 200 نفر از کارکنان(زن و مرد) به عنوان حجم نمونه مورد بررسی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری داده ه ازا پرسشنامه استفاده شد . جهت تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای Spss و Amos و روش معادلات ساختاری وآزمونt دو گروه مستقل استفاده شده است.یافته ها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در سرمایه ی اجتماعی(کلی) و ابعاد "ارتباطی" و" ساختاری" آن در بین زنان و مردان وجود ندارد. اما بین بعد شناختی زنان و مردان تفاوت معنی داری وجود دارد و میزان بعد شناختی مردان بیشتر از زنان می باشد. نتایج دیگر حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی و بعد ارتباطی آن تاثیر مثبت بر کارایی زنان و مردان دارد. در حالیکه بعد شناختی تاثیری بر کارایی زنان ندارد، این بعد بیشترین تاثیر را بر کارایی مردان داشته است. بعد ساختاری نیز تاثیر ی بر کارایی مردان ندارد اما تاثیر مثبت بر کارایی زنان می گذارد. همچنین سرمایه اجتماعی به طور غیر مستقیم از طریق خلاقیت سازمانی تاثیر مثبت و معنادار بر کارایی زنان و مردان دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کارایی، خلاقیت، سازمان تامین اجتماعی
  • هادی قاضی زاده* صفحات 205-222

    پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل پژوهش های انجام شده در حوزه ی عوامل طلاق انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه تحقیقاتی است که به صورت مقاله و پایان نامه در پایگاه مجلات تخصصی نور، بانک اطلاعات نشریات کشور، پرتال جامع علوم انسانی و ایرانداک در زمینه عوامل موثر بر طلاق انجام شده است. از این تعداد 14 پژوهش مناسب تشخیص داده شده و ثبت شدند. برای تحلیل از نرم افزار اکسل و نسخه دوم نرم افزارCMA استفاده شد. در بررسی متغیرهای اقتصادی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 125/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 115/0- و معنادار نبود. اندازه اثر عوامل اجتماعی در مدل ثابت برابر با 292/0 و در مدل تصادفی برابر با 303/0 که هر دو مدل معنادار بود. در بررسی عوامل فرهنگی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 117/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 011/0- معنادار نبود. در بررسی عوامل فردی در مدل ثابت اندازه اثر برابر با 149/0- و معنادار و در مدل تصادفی برابر با 111/0- معنادار نبود. نتایج به طور کلی، نشان داد که در هر چهار گروه مورد بررسی ناهمگنی وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون ایگر در چهار طبقه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و فردی بیانگر عدم انحراف معنادار از خط رگرسیونی و در نتیجه عدم سوگیری می باشند.

    کلیدواژگان: طلاق، عوامل طلاق، اندازه اثر، فراتحلیل
  • الهه جعفری*، منصور حقیقتیان، اصغر محمدی صفحات 223-238

    بررسی تاریخ ایران نشان می دهد موضوع مادری و این که تا چه اندازه می تواند بر جایگاه اجتماعی زن و موقعیت او تاثیرگذار باشد چندان مطرح نبوده و تحقیقات عمیق و روشمندی پیرامون آن صورت نگرفته است.هویت مادری موضوعی مغفول که ابعاد آن ناشناخته است. وضعیت و چگونگی هویت مادری منوط به شناخت عناصر و شرایط هویت ساز است از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک زندگی و حمایت اجتماعی با هویت مادری در بین زنان شهر اصفهان انجام شده است. پژوهش حاضر، کمی و بصورت توصیفی-همبستگی از نوع پیمایشی انجام شده است. حجم نمونه برابر 667 نفر تعیین و با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای، سهم جمعیتی هر منطقه از شهر اصفهان مشخص و زنان متاهل در هر منطقه به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته با اعتبار صوری و پایایی تایید شده، استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد هویت مادری زنان در سطح متوسط به بالا(میانگین 6/3 از 5) است. سبک زندگی اکثر زنان نیمه سنتی/مدرن است. نتایج مدل ساختاری حاکی از آن است که سبک زندگی و حمایت اجتماعی می تواند 34درصد تغییرات هویت مادری را پیش بینی کند. تحصیلات بطور غیرمستقیم با هویت مادری ارتباط داشته و متغیر سن با هویت مادری رابطه معنی داری ندارد. اگرچه هویت مادری در بین زنان امری انتخابی محسوب می شود اما می توان گفت علیرغم استقلال هویتی زنان، هنوز هویت دیگری، یعنی فرزند بعنوان عنصری هویت ساز برای زنان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: هویت مادری، سبک زندگی، حمایت اجتماعی، اولویت مادری، اهمیت مادری
  • محمود مهرآوران*، عارف حسین انصاری صفحات 239-254

    افغانستان از کودتای هفتم ثور (1357خ) تا به امروز با تحولات سیاسی، اجتماعی چون هجوم ارتش شوروی، استقرار حکومت های چهارگانه کمونیستی، جهاد مردم علیه بیگانگان و بیرون راندن آنان، شروع جنگ های داخلی، ظهور گروه های تندرو طالبان، شبکه حقانی و القاعده، خانه نشینی زنان و دختران و بستن درهای مدارس به روی آنان، مهاجرت و انفجار، روبه رو بوده که تاثیرات ناگواری را بر اذهان مردم افغانستان به ویژه زنان برجای گذاشته است. از تاثیرات ناگوار این بی ثباتی در افغانستان، به حاشیه راندن زنان از عرصه اجتماع و سیاست و نادیده گرفتن حقوق آنان و در نتیجه قربانی شدن زنان به شکل های مختلف بود. یکی از موضوعات برجسته در اشعار امروز افغانستان، شخصیت زن و مسایل اجتماعی زنان است. در این مقاله، نوع نگاه اجتماعی به زنان، شخصیت زن، آداب و رسوم، رفتار حکومت ها و تحولات معاصر بر سرنوشت زنان و مانند آن ها که در اشعار شاعران معاصر افغانستان منعکس شده، به روش توصیفی و تحلیلی ارایه می شود. این تحولات سیاسی و اجتماعی در اشعار شاعران معاصر بازتابی گسترده دارد. شاعران، علاوه بر بازتاب رنج ها، آسیب ها، مظلومیت و ستمدیدگی زنان، بر آزادی زنان و رعایت حقوق آنان تاکید دارند و خشونت و تحقیر علیه زنان و دیدگاه های تحجرآمیز توده و زن ستیزی را نفی کرده اند.

    کلیدواژگان: افغانستان، شعر معاصر، زن، مسائل زنان، وضعیت اجتماعی زنان افغانستان
|
  • Fariba Tabe Bordbar, Masomeh Esmaeili, Elnaz Peyman * Pages 1-16

    Given the prevalence of eating disorders among adolescents, identifying adjustable factors that lead to healthy eating behavior can be an important issue. The main purpose of this study was to investigate the function of retrospective and prospective memory and the role of emotional disorder among adolescent girls with mental anorexia, overweight and normal weight. The target population included all 13-18 year-old girls in Shiraz, included a sample of 15 people in each group by clustering method from 4 schools and based on students' scores in the nutrition attitude questionnaire in the relevant groups. To gather information, Smith et al.'s (2000) prospective and retrospective memory questionnaire and the standard questionnaire of Carner's et al.'s (1979) attitude and the difficult questionnaire for regulating the excitement of Gratz and Romer (2004) were used. One-way and follow-up analysis of variance tests were used to investigate the differences between the means. The findings show that the average performance of retrospective memory in the normal group is significantly different from the overweight and anorexia nervosa group(P<./001).. There was also a significant difference between the groups studied in the performance of prospective memory and emotional disorder(P<./001).. Overweight and anorexia nervosa groups differed significantly from normal group in the indicators of prospective, retrospective, and emotional memory function. So paying attention to these issues can play an important role in the pathology of eating disorders.

    Keywords: Retrospective memory, prospective memory, emotional disorder, mental anorexia, overweight
  • Sohaila Ostadabbasi, Sahar Safarzadeh * Pages 17-28
    Introduction

    The institution of the family is the place of growth and formation of human personality and has a lasting effect throughout human life, so the main purpose of this study was to investigate the relationship between the main family's health and mindfulness with sacrificial behaviors, equity perception and marital commitment in married female students in Ahwaz.

    Methods

    The statistical population of this research included all married female students in Ahvaz city during the academic year of 2018-2019. Measurement tools included standardized questionnaires whose validity and reliability were confirmed. The reliability of family-of- origin health, mindfulness, sacrificial behaviors, equity perception and marital commitment based on Cronbach's alpha were 0.93, 0.89, 0.94. 0.70 and 0.85, respectively.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between the family's main health and sacrificial behaviors and marital commitment and there is no significant relationship with equity perception, Also, there is a significant relationship between mindfulness with sacrificial behaviors and marital commitment and there is no meaningful relationship with equity perception. It has been shown that in the first set, the family's primary health is strongly correlated with the first canonical variable(0.991). Therefore, it seems that the first conical variable more reflects the health of the original family. In the second set, sacrificial behaviors have the highest correlation with the first canonical variable(0.663).

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that a person with more family health has more sacrificial behaviors.

    Keywords: Family health, mindfulness, Sacrificial, equity, Commitment
  • Zahra Abdolahi, Yarmohammad Ghasemiy, Nair Pirahari *, Khalil Mirzaei Pages 29-52

    Over the past few decades, the innstitutionof the family, influenced by the process of modernity, has undergone profound changes at both the objective level – structural and subjective. Therefore, the purpose of this study is to study the mechanism and dynamism of family values ​​in Ilam. The method used is a sequential combination research method. The study population of this study were couples of two decades (1365-1375 and 1385-1695) living in Ilam that based on purposive sampling method (qualitative part) and random (quantitative part) the required information was collected. In the exploratory (qualitative) part of the research, 110 concepts, 23 component categories and 27 major categories were extracted, and the nuclear category, which is a theory discovery, was introduced as a modern and fragile family. The results show that the evolution of family values ​​between the two generations is evident in the areas of spouse selection, lifestyle, family traditions, and children. As a result of the family; It is moving towards a modern and fragile family.The findings of the quantitative section, while confirming the results of the qualitative section, indicate that family values ​​in recent decades in Ilam have been influenced by the process of modernity and its consequences and during the process of transformation of values ​​with the focus on fading traditions.

    Keywords: Family values, change, Modernity, traditions, hybrid approach
  • Bijan Khaje Nouri, Ali Sharifi * Pages 53-74

    Today, Women comprise about half of the international migration flows. This weighting of men’s and women’s migration has been one of the most important recent migration developments that has attracted the attention of immigration researchers since the 1970s. The present study has investigated the trends, types, and characteristics of international migration of women in accordance with the latest statics and reports of international organizations. The results showed that this trend can be studied in the context of globalization and gender. In particular, globalization has greatly increased the demand for cheap and obedient female labor. Women may migrate freely or under duress. Also for women, the motivation for immigration can be freedom from discrimination and gender norms. Creating equal opportunities for women in international mobility and obtaining appropriate economic and social opportunities without gender stereotypes can be seen as an example of development. Although women in this process may also have to face challenges. On the one hand, the gender division of labor in the global economy, and on the other, gender stereotypes, put the immigrant interests of women in greater risk than men. Illegal female immigrants as well as unskilled immigrant women are more likely to be affected.

    Keywords: Women, International Migration, Globalization, Gender
  • Mahdi Goldani * Pages 75-90
    Introduction

    The New Home Economy is known for the founding of the early literature by Samuelson and its expansion by Becker. The existence of proven correlations between the decision to marry with strategic variables such as marriage rate, birth rate, marriage age, and divorce rate undoubtedly highlights the importance of identifying marital desire behaviors in order to influence other important social categories. The present study, while introducing the marital desire index as an explanatory component of the status of family formation and dissolution, is trying to examine the macroeconomic factors affecting this index.

    Methods

    ARDL method was used to estimate the research model and while performing related tests, the results were presented in both short and long term.

    Results

    The results show that the growth of GDP in the short and long term has a positive and significant effect on the marital desire index. In the short and long term, the Gini coefficient and income inequality inequality has a negative and significant effect on the marital desire index. Unemployment rate and inflation rate at least in the short term have a positive and significant effect on the marital desire index. Inflation also has a positive effect on the marital desire index in the long run.

    Conclusion

    We can expect that in periods of economic prosperity, married to rise despite high rates of inflation lasting negative effects on the purchasing power of households on welfare and leaves.

    Keywords: Home Economic, Marriage rate, Divorce rate, Marital desire index, ARDL
  • Mahmoud Elmi *, Safeieh Hosseini Behnam Pages 91-104

    This study investigates the relationship between the number of sports-bodybuilding activities with body management in women in Tabriz. Body management means manipulating the appearance of the body. The research method was descriptive-survey. The statistical population was 1486 women participating in sports-bodybuilding activities in Tabriz. A sample of 205 people was selected based on Morgan's table. The sampling method was probabilistic cluster sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The results showed that there is a significant positive relationship between the number of sports-bodybuilding activities with the amount of body management and weight control and health components in Tabriz women with Pearson correlation coefficient of 0.47 and 0.52 and significance level of 0.001, respectively. There was no significant difference between the number of sports activities with the number of surgical components, body management cosmetics, marital status and level of education. There was a significant inverse relationship between the age of Tabriz women and body management with Pearson correlation coefficient of -0.16 and significance level of 0.021. The rate of body management was significantly higher among employed women than non-employed women. Sports activities such as bodybuilding are concrete examples of the body's social structure that explicitly allows individuals to improve their behavior by mastering physical skills. Therefore, women can manage their body by using sports activities and achieve the desired result by controlling and the amount of activity.

    Keywords: body management, sports-bodybuilding activities, Women
  • Fatemeh Gorjinpour, Majid Barzegar * Pages 105-118

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of self - efficacy training on emotional Cognitive Adjustment and Student's Stress in Secondary School Students. The population of the study consisted of all high school girl students in shiraz in academic year2019-2020. The subjects were randomly divided into two groups: experimental group (N=15) and control group (N=15). Garnefski et al.'s (2001) Cognitive Emotion Regulation Scale and Ang & Huan (2006)Academic Expectations Stress Inventory AESI were used to collect data. After performing the pre-test of the experimental group for 8 sessions of 90 minutes, they received self-efficacy training in a group manner. Self-efficacy training significantly increases adaptive cognitive emotion regulation strategies (positive refocus, positive reassessment, acceptance and refocus on planning) (p<0.01) and reduces academic stress (self-expectations , parents-expectations ,teachers-expectations) of girls students (p <0.01). Self-efficacy training program can be considered as an intervention program at the level of target groups and the general population of school counseling centers. Self-efficacy training program increase the productivity of the learning environment by increasing adaptive cognitive emotion regulation strategies And reduce students' academic stress.

    Keywords: self-efficacy, Sognitive emotion regulation, Academic stress, Students
  • Asghar Mirfardi *, Mina Safarpour Pages 119-134

    In the contemporary societies, especially in modern societies, the appearance is so important and body and face appearance one of considerable for gaining beauty and attraction, especially for women. Beauty and make up for being beauty is a phenomenon that now-a-days is very important in societies. The extension of new makeup patterns and the increasing tendency of young women and girls to use these accessories is one of the issues that is considerable to be investigated. Accordingly, this study has been investigated the reasons of female students' tendency to make-up patterns and accessories. This study is an applied one that qualitative approach and thematic analysis method was used to answer the research questions. The statistical population of this study consisted of women students of Yasouj University in the semester of 2016-2017, from which 30 sample cases were selected via purposive sampling method. Data analysis was done by categorization method. The results showed that the most important reasons for students' tendency to make-up's patterns and accessories were "gender attitude and identity", "fashionistic function of mass media", "being reference and influence of peer group", "internal concerns", and "duality of men's appearance orientation and moralism". These categorizes showed that identity, new media, advertisement industry via mass media, psychological and social interaction are main important reasons for using make up patterns and accessories among female students.

    Keywords: Cosmetics, Lifestyle, Consumerism, Beauty, body management
  • Robabeh Pourjabali *, Jilla Masomi Pages 135-149

    The aim of this research is , survey of effects imortantns indexes to body managment especially among the youth and women. In this research, an attempt has been made to examine the most important components affecting this important to pave the way for useful measures in this field. This research is a descriptive-analytical survey. The statistical population of this study was women who visited beauty clinics, hairdressers and sports clubs. In this study, 266 women aged 15 to 55 years were selected as available samples. The data of this study were collected using the researcher-made questionnaire for independent variables and the standard questionnaire (MBSRQ) for the dependent variable of body management and the descriptive and inferential statistical methods (multiple regression) were analyzed using SPSS23 software. Findings from multiple regression showed that the variables of aura (P <0/001), self-perception (P <0/001), body as social capital (P <0/001) had the greatest effect on body management. It has significant meanings, followed by the object-oriented variables (P <0669) and the variables.The use of social media (P <0.056) did not have a significant effect on body management variables. The results showed that the variables of aura, self-perception and the body as social capital have an effect on body management.

    Keywords: Body management, self-perception, self-objectification, body as social capital
  • Elmira Helali, Mahsa Sholeh *, Mohammadreza Bazrgar, Maryam Roosta Pages 151-170

    Behavioral settings, as areas of urban life, can play an important role in the civic life experience of specific user groups, including women. This study seeks to investigate the factors and components affecting the presence of women with an emphasis on "environmental perception" in behavioral settings. The present research is of applied type and its research method is descriptive-analytical. After formulating the theoretical framework with the help of reviewing previous research, the results have been tested using the "quantitative survey" method and with the help of a questionnaire and using the Likert spectrum. A case study is the Goldasht Ma'ali Abad neighborhood, and in order to survey the status of women's presence in the neighborhood's behavioral settings and the factors influencing it, 376 questionnaires were distributed and collected among women present in the neighborhood spaces. Data were analyzed in SPSS software environment using Friedman tests, correlation and regression. The findings show that the desirability of the behavioral base and the optimal perception of the urban environment have a significant effect on the presence of women in the urban space and there is a significant correlation between the desirability of the behavioral settings and the perception of the environment with strong intensity.

    Keywords: Behavioral settings, environmental perception, presence, Women
  • Maryam Talebi * Pages 171-184

    Pregnancy and postpartum are the most sensitive periods in a woman's life. This period is as important physically as it is physically and psychologically. Sleep disorders and depression are common complaints during pregnancy. These disorders, which occur as a result of physiological and hormonal changes in pregnancy, have different causes and can be the cause of many disorders during pregnancy. The aim of this study was to explain the role of nocturnal rumination and mindfulness in predicting depression and insomnia. The population included women referring to gynecology and obstetrics clinics in Tehran, 136 of whom were selected by convenience sampling. In order to collect data, questionnaires of insomnia severity, Edinburgh depression, pre-sleep arousal and revised cognitive-emotional scale of mindfulness were used. Data were analyzed by SPSS 24 software. There was a positive relationship between insomnia and arousal before sleep and depression in pregnant women. Also, nocturnal rumination has a positive relationship with both variables of depression during pregnancy and insomnia and mindfulness has a negative relationship with both depression during pregnancy and insomnia.The results of the present study show that the rate of depression decreases with the reduction of ruminant thought processes, and mindful interventions on insomnia and depression improve and regulate stress and mental states in the prenatal period.

    Keywords: Depression, Pregnancy, Insomnia, Nocturnal rumination, mindfulness
  • Narges Samadpoor *, Nagmeh Shahamat Pages 185-204
    goal

    Increasing efficiency is one of the important goals of manufacturers. Social capital is one of the factors affecting efficiency. But the results of some studies have shown that social capital can be different in men and women, so the aim of this research is to investigate gender differences in relation to factors affecting efficiency with emphasis on social capital in in the Social Security Organization of Shiraz City.

    Methods

    the statistical society of this research includes official employees of Shiraz City’s Social Security organization and 200 people of employees (man and woman) has been sampled by random sampling method. Questionnaire was used to gather data. SPSS and AMOS software, Structural Equation Method, Levin Test and T test of two independent groups are used in order to analyze data and testing hypothesizes.

    Findings

    The results showed there is not significant difference in men and women’s social capital and between men and women's structural dimension and men and women's communication dimension of research. But there is a meaning different between men and women’s cognitive dimension. Also findings show that social capital and its behavioral dimension have a positive effect on men and women’s efficiency. while, cognitive dimension has no effect on women’s efficiency, this dimension has had most effect on men’s efficiency.The structural dimension has no effect on men's efficiency but has a positive effect on women's efficiency as well, the results show that social capital has positive and meaning effect on men and women’s efficiency indirectly through organizational creativity

    Keywords: socialcapital, organizational efficiency, Organizational Creativity, Social Security Organization
  • Hadi Ghazizadeh * Pages 205-222

    The present study was conducted with the aim of meta-analysis of research conducted in the field of divorce factors. The research population is all the researches that have been done in the form of articles and dissertations in the database of Noor specialized journals, database of Iranian publications, comprehensive portal of humanities and Irandak in the field of factors affecting divorce. Of these, 14 studies were identified and recorded as appropriate. Excel software and the second version of CMA software were used for analysis. In the study of economic variables, in the fixed model, the effect size was equal to -0.125 and significant and in the random model was equal to -0.115 and was not significant. The magnitude of the effect of social factors in the fixed model was equal to 0.292 and in the random model was equal to 0.303, both of which were significant. In the study of cultural factors in the fixed model the effect size was -0.117 and was not significant and in the random model was -0.011. In the study of individual factors in the fixed model the effect size was -0.149 and was not significant and in the random model was -0.111 was not significant. The results, in general, showed that there was heterogeneity in all four groups studied. The results of Egger regression test in four economic, social, cultural and individual categories indicate no significant deviation from the regression line and consequently no bias.

    Keywords: Divorce, divorce factors, Effect size, meta-analysis
  • Elaheh Jafary *, Mansur Haghighatian, Asghar Mohamadi Pages 223-238

    A study of the history of Iran shows that the issue of motherhood and the extent to which it can affect a woman's social status and status has not been much discussed and in-depth and methodical research has not been done. Maternal identity is a neglected issue whose dimensions are unknown. The status and manner of maternal identity depends on recognizing the elements and conditions of identity building. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between lifestyle and social support with maternal identity among women in Isfahan. The study is a quantitative and descriptive-correlational survey. The sample size was 667 people and using quota sampling, the population share of each region of Isfahan was determined and married women in each region were randomly selected. A researcher-made questionnaire with confirmed face validity and reliability was used to collect information. Data analysis was performed by correlation and structural equation modeling. Findings show that women's maternal identity is at a moderate to high level (average 3.6 out of 5). The lifestyle of most women is semi-traditional / modern. The results of the structural model indicate that lifestyle and social support can predict 34% of changes in maternal identity. Education is indirectly related to maternal identity and the age variable has no significant relationship with maternal identity. Although maternal identity is a choice among women, it can be said that despite the independence of women's identity, it is still another identity, namely the child as an element of identity for women.

    Keywords: mother identity, Lifestyle, Social Support, maternal importance
  • Mahmoud Mehravaran *, Aref Hoseain Ansari Pages 239-254

    Afghanistan since 1979 has been facing acute political, social and cultural developments such as the invasion of the Soviet army, the establishment of Soviet-backed Communist Quadrants, the sacred jihad against aliens and their expulsion from Afghanistan, the start of civil wars, the emergence of radical groups such as the Taliban, the Haqqani network, and al-Qaeda, Housing women and girls and closing school doors to them, migration, suicide and explosions have had profound and negative effects on the minds of the Afghan people, especially women.One of the highlights in today's Afghan poetry is the female character and issues of Afghan women. In this article, the type of social look at women, the female personality, the impact of people's lives, customs, contemporary government behavior and developments on the fate of women and the like reflected in contemporary Afghan poetry is analyzed. One of the unfortunate effects of this instability in Afghanistan was to marginalize women in society and politics and to disregard their rights and thus to victimize women in various ways. In addition to reflecting women's suffering oppression, poets emphasize women's emancipation and respect for their rights and they have rejected violence and humiliation against women and ridiculous views of the mass and sexism.

    Keywords: Afghanistan, Contemporary Poetry, Women, women's issues, social status of women in Afghanistan